ArtiștiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


 


Luminița Anghel

Luminita Anghel a absolvit în anul 1986 Școala Populară de Artă, secția Canto după ce inițial a încercat de două ori să dea la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică. Ulterior, devine absolventă a Facultății de Sociologie–Psihologie în cadrul Universității «Spiru Haret». Debutează în anul 1987 la Festivalul Național de Muzică Mamaia, iar un an mai târziu începe colaborarea cu Ansamblul «Doina» al Armatei. Alături de acest ansamblu începe o serie de turnee în țară și străinătate. Tot în acea perioadă este inclusă în echipa solistică a programelor barului Melody din București și începe o colaborare cu firma de impresariat Romagram.
În 1993 a participat la Festivalul Național Mamaia cu piesa «Din tot ce a fost» și cucerește trofeul și premiul I. Piesa aparține lui Lucian Blaga, coleg în echipa de la Melody. În 1995 a obținut locul al III-lea cu piesa «Fereastra» la festivalul «Mamaia» iar un an mai târziu obține același premiu cu piesa «Șansa e de partea mea». Ambele piese sunt compuse de Ionel Tudor.
În anul 1999 a lansat alături de Marcel Iureș piesa «Nu pot uita» compusă de Petru și Andreea Mărgineanu. Melodia este coloana sonoră pentru videoclipul promoțional produs de Dakino pentru premiera filmului «Faimosul Paparazzo», în regia lui Nicolaie Margineanu.
În anul 2001 a câștigat locul I la festivlalul internațional «Cerbul de aur», secțiunea POP dar și un premiu de popularitate. În anul 2002 a obținut premiul I și trofeul pentru cea mai bună voce internațională la festivalul «Dicovery» din Bulgaria. In același an obține premiul al III- lea la festivalul «Universe talent» din Praga.
În 2003 a câștigat premiul I și trofeul pentru cea mai bună voce internațională la «Song for Europe festival» din Malta și același loc la festivalul internațional «Cairo 2003», interpretând «I ask you why». În 2005- pe data de 21 mai, a câștigat locul al III-lea la Eurovision alături de Sistem cu piesa «Let me try», compusă de Cristian Faur.