ArtiștiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


 


Angela Similea
website

Angela Ioana Similea, cunoscută publicului sub numele Angela Similea (n. 9 iulie 1946, comuna 30 Decembrie, judeţul Giurgiu) este o cântăreaţă româncă de muzică uşoară, cu stil interpretativ propriu, de mare succes în anii '70 - '80 ai secolului al XX-lea.

Dragostea pentru muzică a cuprins-o, încă din copilărie, când a asistat pentru prima dată la un concert al Mariei Tănase. Importantă a fost însă, întâlnirea cu compozitorul George Grigoriu şi mai ales studiile de canto cu Florica Orăscu, cea care a dat scenei muzicale româneşti nume mari. Începe să cânte în 1965 în mişcarea de amatori, afirmându-se în cadrul Festivalului artiştilor amatori, obţinând locul III cu melodia Câmpia sub lună de V. Veselovski. Obţine apoi Premiul I la concursul Primăvara bucureşteană, pentru ca primul succes în adevăratul sens al cuvântului să-l obţină odată cu premiul II de la Festivalul Internaţional "Cerbul de aur", din 1970 când a obţinut primul premiu - Cerbul de Argint.

La televiziune debutează în cadrul emisiunii-concurs "Emoţii în premieră" cu melodiile "Aşa eşti tu" şi "Guantanamera".

În 1971 lansează şlagărul lui George Grigoriu "Amurgul", cu care va obţine premiul special al juriului la concursul "Ancora Decinului" din Cehoslovacia.

În 1972, la Festivalul "Orfeul de aur" din Bulgaria, obţine locul II cu melodia "Tu eşti primăvara mea" de Florin Bogardo.

În 1981 intră în distribuţia muzicalului "Corina" realizat de compozitorul Edmond Deda după "Jocul de-a vacanţa", urmat de "Fratele meu, Charles"  şi "Adio femei".

În 1977, cântăreaţa obţine premiul I la Festivalul "Mamaia" pentru "Un albastru infinit", compusă de Marcel Dragomir.

În 1985 apare în filmul "Rămăşagul" regizat de Ion Popescu Gopo.

De-a lungul carierei a reuşit să colaboreze cu unii dintre cei mai mari şi mai buni compozitori români: Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Marius ţeicu, Jolt Kerestely, Temistocle Popa.

Melodia "Să mori de dragoste ranită", compusă de Marcel Dragomir, pe versurile lui Aurel Storin, a fost declarată "Melodia Secolului al XX-lea" de către public, cu ocazia Galei organizate de TVR 2, în 2000.

În 2005, Angela Similea a revenit pe piaţa muzicală, după zece ani de absenţă, cu un nou album, intitulat „Lumea mea”,  realizat de Ovidiu Komornyik.